Het staat bekend als een oud-Hollands product en we kunnen er geen genoeg van krijgen. Nergens ter wereld wordt zoveel drop gegeten als in Nederland. Waarom zijn we zo verslingerd aan dit zwarte snoepje? Hoe wordt drop gemaakt? En heeft een dropje op z’n tijd ook voordelen?

Gemiddeld eten wij Nederlanders zo'n twee kilo drop per jaar. Bij elkaar opgeteld is dat zo'n 33 miljoen kilo! Drop, in de vorm van ingedikt zoethoutextract, bestaat al heel lang, maar was van oudsher niet bedoeld als snoepwaar. Het stamt vermoedelijk uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Zij verwerkten het sap uit de wortels van de zoethoutplant in hoestdrank en zetten het in als medicijn tegen verkoudheid, maagzweren en infecties. Tijdens de middeleeuwen kreeg de zoethoutwortel een slechte naam. Doordat zoethout zwart van kleur was, werd het bestempeld als ‘des duivels’. 

Drop verovert ons land

Hoe het snoepgoed nu precies in Nederland is terechtgekomen, is niet helemaal duidelijk. Wel dat in de loop van de achttiende eeuw vrachtladingen Italiaanse en Spaanse drop werden aangeboden op veilingen in Nederland. Het verhaal gaat dat de Franse keizer Napoleon maagklachten had en daarom zoethoutwortel meenam op zijn veldtochten. Zijn broer Lodewijk, die van 1806 tot 1810 koning van Nederland was, zorgde ervoor dat Napoleon van drop werd voorzien. Een ander verhaal vertelt dat de Hollandse zeevaarders in die tijd zoethout meenamen uit Eurazië, Noord-Afrika en West-Azië, waar de zoethoutplant oorspronkelijk vandaan komt. 

Zo wordt drop (nu) gemaakt

Nadat de wortels van de zoethoutplant zijn gedroogd, worden ze vermalen, tot een pap gemaakt, gefilterd en ingedikt tot blokdrop. Dit wordt verdund en gemengd met smaakstoffen als suiker, honing, salmiak of anijs. Met een bindmiddel zoals gelatine en gemodificeerd zetmeel wordt het dropdeeg gekookt en vervolgens in mallen geperst. Na zo’n 36 uur uitharden, worden de dropjes voorzien van een glanslaag, vaak van olie en bijenwas.

D’rop of d’ronder

Muntdrop, Engelse drop, griotten, dropveter: drop is er in allerlei soorten en smaken. Het is niet alleen lekker, maar heeft ook allerlei positieve gezondheidseffecten. Zo hebben bepaalde stoffen in de zoethoutwortel een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Toch moet je een beetje uitkijken, want té veel drop eten is niet gezond. Dit heeft te maken met glycyrrhizinezuur, dat in zoethoutwortelextract (en dus in drop) zit. Deze stof zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt, waardoor de bloeddruk kan stijgen.